Η σκακιέρα της Συρίας: ΗΠΑ, Ρωσία και Τουρκία

Η κρίσιμη μάχη για την επαρχία Ιντλίμπ, στα σύνορα με την Τουρκία, μόλις άρχισε και σύμφωνα με τους αναλυτές, αν τα στρατεύματα του Άσαντ ανακαταλάβουν την πόλη, στα βορειοδυτικά της χώρας, θα κερδίσουν τον πόλεμο. Στο τελευταίο προπύργιο που ελέγχουν οι αντάρτες, η Ρωσία ξαναρχίζει τα αεροπορικά πλήγματα και ο ΟΗΕ εκφράζει φόβους 800 χιλιάδες άμαχους.

Παράλληλα, ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για τη Συρία, Στάφαν ντε Μιστούρα, τόνισε ότι η Συρία μπορεί να αποφύγει μια αιματοχυσία αν ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν και ο Τούρκος ομόλογός του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συνομιλήσουν επειγόντως για την επίλυση της κατάστασης στην Ιντλίμπ.

Το 60% της Ιντλίμπ, της τελευταίας επαρχίας που δεν ελέγχεται από τις δυνάμεις του συριακού καθεστώτος, βρίσκεται στα χέρια των μαχητών της Χαγιάτ Ταχρίρ αλ Σαμ (HTS, ιδρύθηκε από το πρώην παρακλάδι της Αλ Κάιντα στη Συρία). Στην περιοχή δρουν επίσης πολλές μικρότερες αντάρτικες οργανώσεις.

Τηλεφώνημα Πομπέο – Τσαβούσογλου

Τηλεφωνική συνομιλία, για την Ιντλίμπ και τη Μανμπίτζ της Συρίας, καθώς και για άλλα διμερή θέματα είχαν σήμερα οι υπουργοί Εξωτερικών της Τουρκίας και των ΗΠΑ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου και Μάικ Πομπέο, σύμφωνα με μια τουρκική διπλωματική πηγή.

Το τηλεφώνημα αυτό έγινε κατόπιν αιτήματος της αμερικανικής πλευράς, ενώ κλιμακώνεται η ένταση στην Ιντλίμπ, στον τελευταίο θύλακα που ελέγχουν οι αντάρτες στη Συρία, με τη Ρωσία να ξαναρχίζει τα αεροπορικά πλήγματα στην περιοχή.

Νωρίτερα, το πρακτορείο Anadolu μετέδωσε ότι άρματα μάχης έχουν φτάσει στην επαρχία Χατάι, στη νότια Τουρκία, που συνορεύει με τη Συρία. Έχει σταλεί επίσης οικοδομικός εξοπλισμός προκειμένου να ενισχυθούν τα 12 στρατιωτικά φυλάκια που έχουν κατασκευαστεί εντός του συριακού εδάφους.

Το πρακτορείο έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο με την άφιξη των αρμάτων στη Χατάι, διευκρινίζοντας ότι θα προωθηθούν πιο κοντά στα σύνορα.

Στην Άγκυρα βρίσκεται σήμερα και ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ για τη Συρία Τζέιμς Τζέφρι, ο οποίος συναντήθηκε με τον Τούρκο υπουργό Άμυνας Χουλουσί Ακάρ. Ο Τούρκος υπουργός εξέφρασε την ενόχλησή του για την παρουσία στη Συρία Κούρδων μαχητών, τους οποίους η Τουρκία χαρακτηρίζει τρομοκράτες.

Η Άγκυρα θεωρεί ότι οι συριακές, κουρδικές Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG) είναι παρακλάδι του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK). Ωστόσο οι ΗΠΑ συνεργάζονται στενά με τις YPG στον αγώνα τους κατά του Ισλαμικού Κράτους στην περιοχή, γεγονός που έχει προκαλέσει την οργή της Τουρκίας. Ο Ακάρ επισήμανε στον συνομιλητή του ότι «είναι αναγκαίο η αυτονομιστική τρομοκρατική οργάνωση να αποχωρήσει πλήρως από την περιοχή», σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο.

Γαλλία: Να ανοίξουμε το δρόμο στις διαπραγματεύσεις

Το Παρίσι κρίνει αναγκαίο να μείνει ανοιχτή η πόρτα για διαπραγματεύσεις προκειμένου να αποτροπεί μια «δραματική κατάσταση» στην επαρχία Ιντλίμπ, τελευταίο προπύργιο των ανταρτών στη Συρία, εναντίον της οποίας το συριακό καθεστώς είναι έτοιμο να εξαπολύσει ευρεία επίθεση με σκοπό την ανακατάληψή της.

«Το καθεστώς και εκείνοι που το στηρίζουν έχουν την αίσθηση ότι έχουν κερδίσει τον πόλεμο», αλλά «αλλά ποτέ ένας πόλεμος δεν κερδίζεται, αν δεν ξέρουμε πώς να κατακτήσουμε την ειρήνη», τόνισε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν, κατά την επίσκεψη που πραγματοποίησε στο Άμπου Ντάμπι.

«Είναι σημαντικό σήμερα να ανοίξουμε το δρόμο στις διαπραγματεύσεις και όχι στις εχθροπραξίες, σε διαφορετική περίπτωση κατευθυνόμαστε προς μια δραματική κατάσταση», ιδιαιτέρως σε ό,τι αφορά αμάχους, σημείωσε ο Γάλλος ΥΠΕΞ.

Ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας έκανε λόγο «αρχικά για μια κατάπαυση του πυρός» και στη συνέχεια για μια διαδικασία που θα εξαλείψει «τους κινδύνους που υπάρχουν σήμερα στην Ιντλίμπ».

Ο διεθνής παράγοντας

Η Ρωσία, που στηρίζει το καθεστώς του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, ανακοίνωσε νωρίτερα ότι ο συριακός στρατός «ετοιμάζεται να διευθετήσει το πρόβλημα της τρομοκρατίας» στην επαρχία αυτή που συνορεύει με την Τουρκία.

Τη Δευτέρα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ προειδοποίησε τον Άσαντ και τους συμμάχους του να μην «επιτεθούν αψήφιστα» στην Ιντλίμπ, επειδή θα μπορούσαν να σκοτωθούν εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι. Η Μόσχα απέρριψε αυτό το σχόλιο, τονίζοντας ότι η επαρχία έχει μετατραπεί σε «εστία τρομοκρατίας».

Την περασμένη εβδομάδα, Αμερικανοί αξιωματούχοι θεωρούσαν μία ολική επίθεση στην Ιντλίμπ υπόθεση ημερών, ενώ ορισμένοι δεν απέκλειαν ακόμη και το ενδεχόμενο μίας επίθεσης με χημικά από τη Δαμασκό.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ, Reuters, AFP, DPA

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί